Stoły chłodnicze – jak ułatwiają pracę w branży gastronomicznej?

Stoły chłodnicze to urządzenie niezbędne w profesjonalnej gastronomii. Dzięki nim można nie tylko przechowywać produkty spożywcze w niskich temperaturach, ale dodatkowo też zwiększyć przestrzeń do pracy. Z pewnością będą doskonałym rozwiązaniem w wielu restauracjach, barach, stołówkach czy firmach cateringowych. Odpowiednio dobrany stół chłodniczy może pełnić kilka ważnych funkcji, które bardzo pozytywnie wpłyną na komfort codziennej pracy kucharzy i nie tylko.

W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej temu, jak stoły chłodnicze mogą ułatwiać pracę w branży gastronomicznej, a także w jaki sposób wybrać model idealnie dopasowany do specyfiki konkretnego miejsca.

Stoły chłodnicze – co znajdziemy na rynku?

Jeżeli chodzi o wybór stołów chłodniczych, to na rynku znajdziemy modele, które bez problemu dopasujemy do specyfiki danego lokalu. Wybierając konkretny stół, warto pamiętać o tym, aby wymiarami pasował do zaplecza kuchennego. Ważne jest z jednej strony to, aby nie zajmował zbyt dużo przestrzeni, a z drugiej – aby możliwe było swobodne korzystanie z blatu roboczego.

Na rynku znajdziemy między innymi stoły chłodnicze dwudrzwiowe oraz trzydrzwiowe. Dodatkowo – niektóre z nich wyposażone są w specjalne nadstawki na pojemniki. To świetne rozwiązanie w pizzeriach czy też barach sałatkowych. Pozwoli nam to mieć wszystkie niezbędne składniki zawsze pod ręką.

Jak stoły chłodnicze ułatwiają pracę w lokalu gastronomicznym?

Jak już zostało wspomniane, stoły chłodnicze pełnią w lokalach gastronomicznych dwie bardzo ważne funkcje. Z jednej strony można w nich przechowywać potrzebne nam produkty spożywcze – mięsa, wędliny, ryby czy owoce morza. Wszystkie one muszą być trzymane w niskich temperaturach, aby nie straciły swojej przydatności do spożycia.

Dodatkowo – stoły chłodnicze wyposażone są w specjalny blat, na którym można przyrządzać potrawy. Taka dodatkowa przestrzeń robocza jest niezwykle istotna, aby zachować standardy higieny. Jak wiadomo – w profesjonalnej kuchni bardzo często panują wysokie temperatury, dlatego warto stworzyć optymalne warunki do przyrządzania sałatek, kanapek czy dań z surowego mięsa  albo ryb.

Dzięki stołom chłodniczym przyrządzanie potraw może być nie tylko prostsze, ale także łatwiejsze. Klienci nie będą już musieli długo czekać na wydanie tatara, sushi albo innej potrawy.

Jak dopasować stół chłodniczy do naszych potrzeb?

Zastanawiasz się, jak dopasować stół chłodniczy do potrzeb danego lokalu? Przede wszystkim weź pod uwagę jego wymiary. Drzwiczki powinny się swobodnie otwierać i nie ograniczać komfortu pracy pozostałych pracowników. Warto także wybrać stoły chłodnicze wykonane ze stali nierdzewnej.

Są one nie tylko odporne na intensywne użytkowanie, ale dodatkowo też nie ulegają korozji i przez długi czas prezentują się bardzo estetycznie. Warto pamiętać także o łatwości czyszczenia, co w gastronomii jest niezwykle ważne. Bogatą ofertę stołów chłodniczych znajdziesz na stronie sklepu gastronomicznego Termosy.com.pl: https://termosy.com.pl/Stoly-chlodnicze-c719